Børsteorm

 

Levende børsteorm  direkte fra mine koldtvandsbassiner på havnen i Onsevig  sælges mellem kl. 7 og 8 om morgenen  i fladfiskesæsonen, som i 2020 er fra 9. august til  8. december.

Vil man være sikker på at kunne købe orm, skal de bestilles dagen før på tlf. 3054 2146, gerne som sms. Betaling kontant eller bankoverførsel på konto  0693 2840105583.

Der kan ikke betales med MobilePay.

Til konkurrencer i weekender kan  der leveres friske børsteorm  på Onsevig havn om morgenen fra kl. 6. Bestilling sker ved indbetaling af 60 kr. pr. bæger med 100 gram på ovenstående konto med angivelse af det ønskede antal  og til hvilken dag.  Bestilling til weekenden senest torsdagen før kl 12.. Hvis du skriver dit mobilnummer, kan jeg sende dig en sms med bekræftelse af din bestilling.

Kunder, der er booket ind på skibet Hanne, kan som sædvanlig købe orm i dagens løb på skibet, efterhånden som de får brug for dem.  Flere har i den seneste tid spurgt, om man skal betale for de bestilte orm, hvis en fisketur bliver aflyst på grund af vejret. Det skal man ikke, hvis aflysningen sker inden jeg tager ormene op af bassinerne og pakker dem i æskerne med salttørv. Det sker typisk fra kl. 7 om morgenen samme dag, vi skal bruge dem.

Børsteormene  er importeret direkte fra Holland, hvor de opdrættes. De transporteres hertil i kølevogn, og jeg opbevarer dem i saltvandsbassiner i kølehus på havnen, så lystfiskerne kan få helt friske orm . Børsteormene bliver pakket hver morgen og sælges i bægre med kølig salttørv for 60 kr. pr. 100 gram. De kan også købes på skibet HANNE i dagens løb. 100 gram er- alt efter størrelsen- 20 til 40 stk. orm. Salttørv er gravet op fra gammel havbund i Holland og har et indhold af salt, som svarer til ormenes naturlige miljø.

Mange lystfiskere spørger, om de kan købe SANDORM. Det kan de ikke hos mig, da de dør så hurtigt efter modtagelsen, at det er svært at have dem i god kvalitet hver dag.  Fiskene bider stort set ens, om det er børsteorm eller sandorm, der sættes på krogene. Måske er børsteorm bedst, hvis der er strøm eller vind til at flytte agnen hen over havbunden, så bevægelsen lokker fladfiskene til. Og tilsvarende er sandorm måske bedst, når der ingen strøm er, da de afgiver duftstoffer til vandet, idet der prikkes hul på dem,  når de  sættes på krogene.

Får du orm til overs, kan du holde dem friske i lang tid. Hæld dem og salttørven ud på en tør avis og stil dem køligt. Næste dag kan du lægge dem og salttørven tilbage i æsken, og de er klare til brug. De må ikke blive våde. De udskiller affaldsstoffer gennem huden, som slår ormene ihjel, hvis de ligger i en bunke uden salttørven til at suge fugten til sig. Læg dem ikke i vand, da de hurtigt bruger ilten i vandet, og da ormene  ikke  tåler større udsving i temperatur og saltholdighed. De kommer fra områder med større saltholdighed end de omkring 1 procent, der er i vore indre farvande.

Skulle ormene dø for dig, er der ingen grund til at smide dem ud. Hvis bare de kan sidde fast på krogen, kan  “aromaen” fra de  døde orm faktisk vise sig at lokke bedre end de levende orm!

Rejer, kalvelever, sildestykker og meget andet kan bruges som agn, men der fanges ikke nær så mange fisk på disse typer agn som på levende børsteorm og sandorm. Sandorm skal du nok selv grave, da de er svære at holde liv i, og forhandlerne tager dem derfor kun hjem på bestilling. Om det er sandorm eller børsteorm, der fanger bedst, skifter efter forholdene. Er der ingen strøm, lokker duften af (gerne harske) sandorm godt, mens børsteorm ved frisk strøm bedre sidder fast på krogene og holder sig levende i længere tid.

Tobis bruges fortrinsvis ved målrettet fiskeri efter pighvar og slethvar. En stor skrubbe ses dog af og til også som bifangst på tobis.  Pighvar fanget som bifangst ved almindeligt drivfiskeri har dog som oftest bidt på børsteorm.